We kennen allemaal de fysieke werking van massage. Dat door spieren en bindweefsel te kneden en op te rekken de bloedsomloop wordt bevorderd en gestimuleerd. Dit leidt tot betere circulatie, de aanvoer van stoffen op celniveau verloopt gemakkelijker en afvalstoffen worden sneller afgevoerd. Ook worden de spieren soepeler die daarmee de pezen en botten meenemen in deze werking. De hormonale processen verlopen beter en elektrische reacties van zenuwen verlopen soepeler. Dit alleen al is een reden om regelmatig een massage te ondergaan. En dan hebben we het nog niet gehad over de kettingreactie van bovenstaande omdat alles met elkaar verbonden is.

Toch is massage meer dan dat. Te beginnen met de parasympatische reactie van massage. Parasympatisch wil zeggen: onwillekeurig, derhalve het gaat vanzelf en is niet met de ‘wil’ te besturen. Vaak vindt een algehele ontspanningsreactie van lichaam en geest plaats. Rust en herstel. Dit uit zich doordat de hartslag vermindert, de ademhaling rustiger wordt, de bloeddruk daalt en de spierspanning lager wordt. Ook wordt het afweersysteem geactiveerd en komt de darmactiviteit op gang. Door deze ontspanningsreactie wordt het zelfregulerend en zelfgenezend vermogen van de mens gestimuleerd.

Als laatste wil ik stilstaan bij de aanraking van massage; de gevoelservaring. Dat de mens een aangeboren behoefte heeft aan aanraking blijkt uit vele onderzoeken. Zo is voor een gezonde ontwikkeling van een baby fysieke aanraking van groot belang. Dit blijft echter een hele mensenleven belangrijk. Aanraking ondersteunt het ervaren van verbinding met jezelf én de ander. Als je met aandacht wordt aangeraakt, gaat je lichaam de hormoonachtige stof oxytocine aanmaken. Dit geeft een ontspannen, veilig en vertrouwd gevoel, maar zorgt er ook voor dat stress en angst afnemen. In onze westerse maatschappij wordt helaas te weinig aangeraakt wat op langere termijn kan leiden tot stress, agressie en gevoelens van eenzaamheid en leegte. In de Coronatijd is huidhonger een belangrijk onderwerp geworden. We hebben een gemis ervaren van een knuffel, fysieke troost en gewoon aangeraakt worden.

In een komende blog zal ik het hebben over een andere manier van aanraking van het lichaam. De  aanraking van de emotie die zich heeft vastgezet in het weefsel. Kortom, de werking van massage gaat verder dan het stoffelijke.